top of page
  • Tudor Triponescu

Asta e adevaratul "street drifting".


Nu gogosi in parcare si burnouturi tampite.

Driftul nu a inceput niciodata ca motorsport si nu are vreo legatura cu "Tokyo Drift".

Da, in Tokyo e cea mai mare comunitate de street drifting, acolo a aparut si termenul de "manji" adica drift in zig zag, de origine pe autostrazi sau drumuri din zone industriale.

Driftul a inceput in munti pe "touge" care apropo e un substantiv nu un verb,nu exista "facem touge" dar exista "ne dam pe touge" si se pronunta "toghe" nu "touje" nu "toje". La fel cum nu exista "drifturi" e ca si cum ai spune "fotbaluri"

Oricat va incerca politia si asociatile de motorsport sau pilotii profesionisti sa incurajeze sa te dai pe circuit intr-un mediu legal in Japonia driftul pe strada mereu va exista, nu va fi oprit niciodata, e parte din cultura si e ceva normal la ei care se inampla de mai bine de 30 de ani, o sa vina politia o sa ii trimita acasa si o sa se intoarca urmatoarea noapte sau isi vor gasi alt loc.

Ei nu posteaza filmulete,check-inuri pe Facebook sau Instagram, placute de inmatriculare,fetele oamenilor sau indicatoare din fundal.

Consecinte? Desigur ca sunt, in Japonia poti risca inchisoare si chiar si permis de conducere anulat pe viata pentru asa ceva. Te dai cumva in D1GP sau D1SL si te prinde pe strada facand drift? Zbori instant din competitie si nu se mai aude nimic de tine, cam cum s-a intamplat lui Naoki Nakamura.

Accidente? Nu prea,se antreneaza mult si sunt foarte stapani pe masinile lor,se mai ating de borduri si parapeti putin din cand in cand dar nimeni nu isi face masina dauna sau intra in specatori care apropo sunt multi. Ei pur si simplu stiu cand un drift e periclitat, cand trasa e gresita, si pun frana si o scot din drift instant.


Puterea masinilor? Nu prea departe de stock, pentru ca prefera sa bage bani in benzina si cauciucuri. Ei considera ca banii investiti in antrenament sunt niste bani investiti permanent. Skillul nu se pierde asa usor si mereu poti sa mai adaugi skill.

Vrei sa faci drift cu unu din ei? Bafta, e ca o scara ierarhica,daca apari acolo si te dai cu ei fara permisiunea lor esti gonit si te stiu toti oamenii de acolo ca "ala care se baga in seama aiurea".


Si inca o chestie foarte importanta: le pasa de aspect. Bodykituri, jante cromate, liveryuri frumoase.

Ei sunt drifterii de pe strazile din Japonia.


bottom of page