top of page
  • Tudor Triponescu

Povestea proiectelor HKS: T-001 si T-002


Era inceputul aniilor '90, Hiroyuki Hasegawa, un fost inginer la Yamaha, impreuna cu partenerul sau Goichi Kitagawa si restul echipei de ingineri a companiei HKS isi dau seama de un nou trend: dorinta oamenilor de a avea o masina care sa le faca pe toate, o masina buna pe circuit, cu top speed mare dar cat de cat practica pentru strada. Cu peste 20 de ani de experienta de la fondarea firmei HKS pana in acel moment si cu ajutorul baniilor de la investitorul principal al firmei, Sigma Automotive (cunoscut si ca SARD), au luat decizia sa inceapa un proiect indraznet bazat pe Supra JZA80 intitulat "HKS T-001."

Dupa mai multe teste ale 2JZ-ului la peste 7000 de ture pe un banc de teste dedicat, galeria de evacuare ajungand chiar si la 1000°C, acestia trag linie cu un rezultat impresionant pentru vremea aceea pentru o masina de strada: 1.5 bari, 620 de cai, 774nm. Rezultatul pe circuit? 1:01.97 pe Tsubuka si top speed de 326.3km/h pe circuitul oval Yatabe. Cu o masina cu care puteai sa mergi pana la magazin sa iti iei sushi-ul tau preferat!


Dupa "HKS T-001" bazat pe Toyota Supra JZA90 a urmat alt proiect, de data aceasta cu Skyline la baza, numit "HKS T-002".

Ianuarie 1995, la sediul HKS din Fujinomiya ajunge direct de la reprezentanta un Skyline GTR R33 negru, complet stock, seria sasiului "BCNR33-001275". Atunci cand a fost livrata masina si adusa in hala HKS a fost pentru ultima data cand acel GTR va mai vedea soarele in urmatoarele 6 luni.

Iunie 1995, dupa 6 luni, masina iese pe portiile companiei HKS, in timp ce exteriorul a fost doar putin stilizat, interiorul si "sufletul" ei este schimbat radical. Masina acum era un monstru de 940 de cai si 794Nm dintr-un RB26 cu ciliindree marita la 2.7L. HKS acum astepta momentul oportun pentru realizarea unuia dintre recordurile din planul cu masina asta si anume un tur pe Tsukuba sub un minut, ceva ce nimeni nu a mai realizat vreodata.

Sfarsitul anului 1995, Shuji Matsuoda este ales ca pilot de test, dupa cateva ture, cronometrul indica pentru prima data pe Tsukuba un timp format doar din 5 cifre: 58.715. Tuneri din intreaga lume afla prin reviste de specialitate, toata lumea era socata, lumea numea acum inginerii de la HKS "specialistii in modificarea GTR-ului", dar munca lor era doar pe jumatate facuta, mai aveau un record de stabilit: ovalul de mare viteza Yatabe.

De la aparitia T-001 lumea s-a mai schimbat, au realizat ca nu are sens o masina cu top speed mare daca ii trebuie foarte mult sa ajunga la acel top speed. Acum revistele nu mai puneau accent pe top speed, ci si pe un timp 0-300 km/h.

In 1996 Daijiro Inada, fondator al Salonului Auto de la Tokyo si al revistei Option, este ales ca pilot pentru a seta recordul 0-300 cu noul T-002 datorita experientei sale cu acest tip de teste de viteza mare, ba chiar prima revista Option a inclus povesti despre bataliile lui de pe Wangan. Telul inginerilor HKS era un timp de sub 20 de secunde, usor de spus greu de facut cand te afli pe unul dintre cele mai mortale pentru masini circuite, unele masini incercand sa doboare aceste cifre au ajuns cu motorul explodat iar cu componentele motorului imprastiate pe o raza de un 1km!

Dupa cateva probleme intampinate, comisarii oficiali de la institutul JARI (Japan Automobile Research Institute) isi noteaza un nou record batut cu mult fata de cel precedent: un timp de 0 la 300 km/h de 17.64 de secunde, ca sa intelegeti mai bine acest timp trebuie sa va spun ca noul Mclaren Senna face asta in 17.5 secunde!

Dupa ce a castigat "best tuning vehicle" la Salonul Auto de la Tokyo masina a fost abandonata iar HKS s-a reorientat spre masini de drag racing sau alte ramuri ale motorsportului care au inceput sa devina populare rapid in Japonia, cum ar fi drift-ul. Masina a stat nemiscata de mai bine de un deceniu langa un AE86 hatchback si un Skyline R32 GTR Zero-R foarte rar.

Dupa ce a stat abandonata in curtea din spate a facilitatii HKS, a fost reconditionat complet pentru Salonul Auto de la Tokyo din 2019, iar in 2020 masina a fost scoasa la licitatie, dar culmea, cu un motor stock.

HKS nu a dorit ca acel motor sa ajunga pe mana nimanui dar a precizat ca cine o cumpara poate opta pentru un motor "Tsukuba 58 seconds spec".

Masina s-a dat la licitatie cu doar 12.210.000 yeni (93.000€), destul de ieftin pentru prima masina din istorie care a scos pe Tsukuba sub un minut, deasemenea a reprezentat o miscare de marketing foarte buna la vremea aia, HKS planuind sa devina populara si prin Europa deoarece in 1996 aveau in plan deschiderea unui sediu in UK, ceea ce s-a si intamplat Martie 1996.

Jantele in 3 spite de la Advan au fost schimbate mai tarziu cu Advan GT. HKS colaboreaza cu Advan si Yokohama inca de pe vremea cand lucraru la HKS T-001. Putem presupune ca majoritatea dezvoltarii anvelopelor pentru motorsport a fost realizata in principal pe masini HKS!


Mai jos sunt doua clipuri de prezentare a masinii, masina pare ca a ajuns la americani iar baietii de la That Racing Channel au facut un video in detaliu despre T-002.

Deasemenea un cinematic foarte frumos, fara muzica, doar cu sunetul RB-ului.

Multumim ca ai citit pana aici.

Ne gasiti pe pagina de Facebook dar si pe Instagram @tablejaponeze.

Te invitam si pe serverul de Discord unde avem o comunitate foarte activa de peste 500 de membrii.
bottom of page