top of page
  • Tudor Triponescu

Supra A90 (MK5) nu e singura oaie neagra


Nu am mai scris un "articol" de genul de mult dar am vazut ca lumea e inca foarte revoltata/socata de colaborarea BMW-Toyota pentru noua Supra A90 asa ca am sa las aici cateva colaborari ciudate si controversate in care sunt implicate marciile japoneze.

1) 2JZ

Desi multa lume nu stie chestia asta,chiar daca 2JZ a fost facut in colaborare cu Yamaha (care e tot detinuta de Toyota apropo) ca orice alt motor de succes de la Toyota (4A, 3S, 1JZ), proiectul a fost la un moment dat preluat de un inginer german pe nume Johann A. Krause pentru mici ajustari pentru a fi omologat pentru piata din Europa.

2) Volkswagen Santana

Un sedan bazat pe Passat B2 fabricat de Nissan.Volkswagen a vrut sa introduca un nou model pe langa in Golf pe piata japoneza asa ca Nissan s-a oferit sa fabrice un sedan practic pentru ei.Toata masina era facuta de Nissan dar vanduta cu sigle VW. Observati cum pozele de prezentare din brosuri sunt identice cu cele de la Nissan in anii '80!

3) Isuzu Gemini

Masina subcompacta care cu timpul a devenit doar compacta este bazata defapt pe Opel Kadett.

4) Chrysler-Mitsubishi

O alianta care a durat aproape 6 ani si pe care toata lumea o stie deja.America a impus o limita pentru masini importate la ei in tara asa ca Mitsubishi a gasit o portita.Sa se alieze cu Chrysler si sa faca modelele pe platforme comune. (Ex: Mitsubishi Eclipse,Eagle Talon,Plymouth Laser)

5) Dacia Logan STTC

Mai stiti voi ca e un Logan super tare care a fost in STTC si acum e la noi la viteza in coasta?Eh,are motor VQ35,motorul de pe Nissan 350Z!

6) Renault Sport RS 01

O masina de curse care a luat locul 2 la cursa de 24 de ore de la Nurburgring aceasta are sub capota nu altceva decat motorul de pe Nissan GT-R VR38DETT modificat special de Nismo.

7) Adio RB30

Unele Skylineuri dinainte de R31 (inclusiv) aveau motoare RB30,bine...erau pe carburatie si cu o axa.Dupa R32 nu s-au mai pus pe ele.De ce? Asta pentru ca in Australia marca Holden avea o mare problema cu trecerea emisiilor asa ca Holden a oferit o suma mare pentru proiectul RB30 care apoi se gasea pe Holden Commodore! Ce act caritabil.

8) Mitsubishi Galant AMG si Debonair AMG

Unii stiu alti nu,AMG inainte sa devina o companie care sa modifice doar Mercesdesuri aceasta a modificat si Mitsubishi Galant.Tare nu?Dar stai!Mai e ceva!Mitsubishi Debonair AMG!

9) Nissan Silvia dinainte sa fie cool

Prima generatie de Silvia (cod sasiu CSP311) a avut designul facut de Albrecht Goertz un neamt care a facut designul si la Toyota 2000GT si multe BMW-uri (cum ar fi 507 si 503).Designul este inspirat dupa Lancia Fulvia.

10) 22 de replici de Fiat

Absolut toate masinile facute in Japonia dupa al doilea razboi mondial au fost bazate pe masini europene si americane.Mitsubishi Model A este luat dupa Fiat A3-A,s-au facut doar 22 dar culmea asta a fost prima masina FABRICATA IN MASA IN JAPONIA,repet "22 fabricate in masa".

11) Alfa Romeo Arna

Alfa Romeo Arna este o masina facuta in colaborare cu Nissan. Acestia s-au inteles sa faca jumatate de masina fiecare. Masina ar fi fost un succes daca Nissan se ocupa de motor si electronica iar Alfa Romeo de design....pacat ca s-a intamplat invers si masina a fost un esec total.

12) Ca in cazul Z4-Supra, doar ca nu e BMW, e Chevrolet!

Ca Toyota sa vanda mai multe masini la inceputul aniilor 2000 in America a facut un contract cu GM ca Toyota sa vanda Chevrolet Cavalier cu sigle de Toyota. Singurele diferente intre Toyota Cavalier si Chevrolet Cavalier erau pur estetice iar motoarele si linia de productie erau 100% facute de GM in America.

bottom of page